lördag 22 september 2012

Gräddfilspannacotta med färska fikon


Finns det något bättre (i desserväg) än en dessert gjord på grädde, socker och vanilj? Det är kanske inte så konstigt att många av våra allra mest klassiska och omtyckta desserter består av just dessa tre. 
Håller du inte med? Vad säger du om den här listan då:
Den klassiska Vaniljglassen, Italiens Panna Cotta, Bavaroise - den bayerska vaniljpuddingen, Spaniens Créme Caramel - som vi kallar för brylepudding, och så Frankrikes Créme Brûlée. Gosh, det vattnas i munnen och jag blir nästan lite knäsvag! Vi ska inte heller missa att nämna den svenska smulpajens allra bästa vän - vaniljsåsen! 


Alla är säkra kort att duka fram efter middagen och här kommer ett recept på en panna cotta som dessutom får en härlig syrlighet av gräddfilen, som inte är konstigare än en mjölksyrebakterietillsatt grädde helt enkelt!



Gräddfilspannacotta med färska fikon
4 portioner

2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 gelatinblad
3 dl gräddfil

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca. 5 minuter.
Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna.
Koka upp grädde, socker, vaniljstång och de urskrapade fröna i en kastrull. Ta av värmen och blanda ner gelatinbladen tills de smält.
Låt allt svalna en stund och blanda sedan ner gräddfilen till en jämn konsistens.
Häll upp i vackra portionsglas eller skålar och ställ för att stelna i kyl i ungefär 3 timmar. 
Skall de stå längre än så kan du med fördel täcka glasen med plastfolie, så skapas det ingen tjock hinna på panna cottan.

Garnera med färska (mogna!) fikon precis innan servering.




Mer vanilj åt folket!
Ha en superhärlig helg!

/Sara

1 kommentar:

Anonym sa...

MMmmm! Dette såg kjempegodt ut! Eg må nok prøva meg på det ein gong, ettersom namnet Te´ena betyr "fiken"! No er det jo sesongvare også. Takk for oppskrift og for nok eit inspirerande blogg-innlegg!