söndag 27 februari 2011

Lördagsmys

På grund av en tråkig förkylning och generellt trötta makar Qvint fick lördag kväll spenderas på vårt lilla studentrum. Det är verkligen litet; säng, två skrivbord, två fåtöljer, kylskåp och tvätthörna ryms alltihop inom fyra väggar och vi har ungefär 16 kvadratmeter att röra oss på. Dessutom består vår enda belysning av två lysrör i taket och en skrivbordslampa, och inte får man tända ljus - inte världens mysigaste rum alltså! Men vi har nog gjort det så mysigt det går, och kommer verkligen att uppskatta vår lägenhet i Sverige när vi kommer hem! När vi lämnade Sverige tyckte vi att två rum och kök var lite i underkant, men när vi var hemma på jullov tyckte vi helt plötsligt att vi hade hur mycket plats som helst! Allt är relativt antar jag!

Vi korkade iallafall upp en Valpolicella och mixade ihop en egen pesto som vi rörde ner i kokt spagetti, och gjorde en riktigt fräsch tomatsallad med sötmandel, basilika, citronzest och mozarellaost. 


 Fram på småtimmarna bestämde vi att vi nog fick ha lite dessert också, så av saker vi tursamt nog hade i skafferiet kokade vi ihop en ljuvlig chokladfondue och doppade söta jordgubbar i, som balsam för själen (och magen antagligen)!


torsdag 24 februari 2011

Lästips

Bild från Sweet Paul


Just nu är det lite knapert vad gäller kreativiteten på Qvintessentials. Däremot blir det massor med utkast skrivna och akademiska artiklar och böcker lästa, eftersom jag är inne på min allra sista termin på International Hospitality Managent. 

Tills jag har lite mer tid över tänkte jag tipsa er om att kika in hos en av mina favoritbloggar, Sweet Paul, en norsk-amerikansk urhärlig matstylist med både fluga, hängslen och en limpistol-tatuering som bloggar om mat, inredning och andra söta saker i livet. Den första mars kommer hans nättidning Sweet Paul Magazine ut, och jag kan knappt vänta! 
Tidningen är smockfull med smarriga recept, finurliga idéer och fantastiska bilder. Dessutom är den alldeles gratis! Vill du kika på förra årets fantastiska Spring Issue hittar du det här.

Här skiner solen efter ett gäng låånga dagar med regn, regn och åter regn. Jag får dock snällt sitta inomhus ett tag med mina uppgifter, men tar en upppiggande löprunda i Christ Church Meadows i eftermiddag!

lördag 19 februari 2011

Kurslitteratur och lördagslektyr


Den här terminen läser jag bland annat två kurser i Gastronomi och Environmental Management och jag har beställt lite böcker som passar till båda kurserna. I England delas det ut post även på lördagar, och idag damp det ner ett bokpaket och i låg The Rough Guide to Food. Äntligen en kursbok som jag knappt kan vänta på att sätta tänderna i, och i pocketvariant dessutom, passar perfekt i handväskan!

Här är ett litet utdrag ur förordet: 

'... eating well can be boiled down to four simple guidelines:

1. Don't eat anything your great-grandmother would not recognize as food.
2. Don't buy anything with more than five ingredients.
3. Only eat at a table; eat slowly and communally.
4. Distrust any food claiming health benefits.'

Amen to that!

Nu ska jag laga lunch - Pasta med blåmusslor och saffran. Sen ska jag läsa vidare!

tisdag 15 februari 2011

Man tager vad man haver


Jag fick den söta Oxford English Dictionaryn av mina fina vänner och kurskamrater Evelina och Linda i födelsedagspresent, som ett minne av dem och Oxford. I fönstret tillsammans med en liten påsklilja i kruka och en enkel men ljuvligt knallgul citron skapades ett litet färgsprakande stilleben som lovar att våren är på väg, och det behövs verkligen en grå dag som denna!

Nu tillbaka till studierna och en kopp välbehövt kaffe!

söndag 13 februari 2011

Att få visa vem man är.


I köket slappnar jag av. Där glömmer jag all världens problem och låter bli att oroa mig för alla inlämningar, uppgifter och kursböcker för ett tag. I köket får jag vara mig själv och där får jag skapa vad jag vill.

Det är något alldeles särskilt över att laga mat, baka, och skapa i köket. För mig är mat inte bara en nödvändighet för att vi ska överleva, det är också något att samlas runt, något att dela och göra tillsammans. Det är en stöttepelare i familjelivet och vänskapskretsen. Det är psykologiskt läkande för mig att laga mat, för hemma i mitt kök behöver jag inte oroa mig för resultatet, i köket får jag briljera. 


Situationen att just nu dela ett studentkök med femton andra människor från olika länder, i väldigt olika åldrar och med olika (hrrmm..) preferenser innebär att det inte alltid är fantastiskt roligt att gå ut i köket. Men igår gav jag mig den på att det skulle bakas tårta till en fest vi blivit bjudna på.  


Jag gjorde en maräng- och citronkrämstårta, som med bilderna till hjälp nog inte behöver ytterligare presentation. Jag måste nog säga att jag aldrig har fått så mycket beröm för något jag gjort i köket tidigare! Mina nya vänner som åt tårtan visste inte att man varken kunde göra marängbottnar eller lemon curd själv, eller att man kunde tänka sig att stå i köket i över tre timmar för att baka en tårta. Det är tur att vi har olika intressen!


Och det är just det. Detta är mitt intresse, det är detta jag är bra på. Jag insåg att genom att bjuda på den tårtan visade jag dem ännu lite mer vem jag är. De fick lära känna en viktig del av Sara, för det är ju det jag är...
"The world's best housewife."

fredag 11 februari 2011

Ett kvarts sekel

Trots att det var både lite speciellt och tungt att fylla 25 år långt från familj och mina finaste vänner, så gjorde min älskade Simon min dag till den bästa den någonsin kunde bli! 


Efter en fantastisk frukost på sängen med pastramifylld bagel och våffla med jordgubbar och passionsfrukt gick vi till Glouchester Green Market och handlade. 
Glouchester Green är en såndär marknad där en massa gubbar står bakom berg av grönsaker och ropar "Perfectly ripe plums for a pound, any basket for a pound! Fresh tomatoes, 75 pence a pound, fresh tomatoes!" riktigt högt och på så härlig dialekt, så det nästan är oförståeligt! Vi förstod iallafall vad vi skulle betala, och det var minsann inte mycket. Vi vandrade lyckliga därifrån med en gigantisk kasse frukt, grönsaker och rotfrukter för en spottstyver.


Efter shoppingen gjorde vi något som jag aldrig tidigare gjort på min födelsedag - vi fikade utomhus! Solen kikade till och med fram lite då och då medan vi satt i Garden & Vault's trädgård och mös. På eftermiddagen sprang vi fyra kilometer i en grönskande park och på kvällen bjöd min älskling på middag på Brasseriet på Malmaison. Vi firade inte bara min 25-årsdag utan även vår 5-åriga förlovningsdag. Tiden bara rusar iväg!




 Tack älskade för en fantastisk dag, och för att du är med mig!

tisdag 8 februari 2011

Slow cooking

 Åh, jag måste bara göra ett kort inlägg om aftonens måltid. Min man köpte en hel kyckling (för allra första gången) och vi skulle ikväll tillaga den. Jag brynte den på alla sidor innan jag sen proppade den full med örter, citron, lök, vitlök och rotfrukter. 
Runt om hällde jag en torr engelsk cider från Somerset. Efter drygt en timme i ugnen och en del ösande såg den ut såhär:

Vätskan kokade jag upp med en skvätt grädde och det blev en av de bästa såser jag någonsin gjort!

Det hela serverades med ugnsrostad potatis, brysselkål, den ljuvliga cidersåsen och karamelliserad lök med konjak. Middagen åts med andakt, och det finns MASSOR kvar!

Just nu står kycklingskrov, rotsaker och örter och puttrar på spisen för att bli kycklingbuljong.
Jag älskar att laga mat "på riktigt", från grunden, och just nu är jag så lycklig!

Imorgon är det visst någon som fyller 25, och det ska bli spännade att se vad dagen bjuder på, om den bjuder på något...

Heldag i matlagningens tecken


I lördags hade några vänner och jag bokat en heldag tillsammans för att testlaga en meny till ett event vi har tänkt genomföra under våren. Det är tänkt att vara under Slow Food's flagg och tanken är att vi ska tillaga en fyrarätters meny som är säsongsbetonad, med lokalt odlade råvaror och gärna organiskt och/eller fairtrade. Som om det inte vore nog skulle vi försöka ge oss på en helt vegetarisk meny dessutom, vilket är en otrolig utmaning, då ingen av oss är vegetarian!




Vi började med att botanisera oss på Covered Market bland lokalt producerade ostar och dignande grönsaksstånd. Det är alldeles fantastiskt vad lycklig man kan bli av att handla råvaror från en ost- , kött-, fisk- eller grönsakshandlare på marknad istället för att köpa färdigpacketerade produkter i disken på supermarketen. Det blir så äkta på något sätt när man får smaka, lukta och insupa atmosfären. Det är inte bara roligt, det är billigt också! 


Med kassarna fulla av härliga råvaror och en och annan vinflaska från Odd Bins Wine Merchants åkte vi hem till mina vänners studentboende för att fullständigt översvämma deras kök med läckerheter! 


Sen följde åtta timmar av matlagning, skratt, ett antal goda glas vin, lite frustration, massvis med smakprovning, och allt detta med ett ständigt moln av matos liggande över oss, då man får böter om man öppnar fönstret mer än 10 cm (England-jaja!). 

Jenny förbereder vår Roasted butternut pumpkin soup.

Evelina friterar Skogssvamp- och getostbiffar.

Unga fröken Linda inspekterar rödvins- och rödlöksreduktionen som aldrig ville bli klar.



Förrätten, Rödbetstorn med getostcreme och pesto på krasse, sötmandel och Cheddar från Somerset blev såhär färglad och vårig.

Desserten, en len Vitchokladmousse på ekologisk Green & Black Chocolate med Madagaskarvanilj ovanpå en sötsyrlig rabarberkompott, även den kokt med ljuvlig vanilj. På toppen smulor från Jennys nybakta kakor. En perfekt avslutning!


Tack härliga ni för en ljuvlig dag tillsammans!