tisdag 8 februari 2011

Heldag i matlagningens tecken


I lördags hade några vänner och jag bokat en heldag tillsammans för att testlaga en meny till ett event vi har tänkt genomföra under våren. Det är tänkt att vara under Slow Food's flagg och tanken är att vi ska tillaga en fyrarätters meny som är säsongsbetonad, med lokalt odlade råvaror och gärna organiskt och/eller fairtrade. Som om det inte vore nog skulle vi försöka ge oss på en helt vegetarisk meny dessutom, vilket är en otrolig utmaning, då ingen av oss är vegetarian!




Vi började med att botanisera oss på Covered Market bland lokalt producerade ostar och dignande grönsaksstånd. Det är alldeles fantastiskt vad lycklig man kan bli av att handla råvaror från en ost- , kött-, fisk- eller grönsakshandlare på marknad istället för att köpa färdigpacketerade produkter i disken på supermarketen. Det blir så äkta på något sätt när man får smaka, lukta och insupa atmosfären. Det är inte bara roligt, det är billigt också! 


Med kassarna fulla av härliga råvaror och en och annan vinflaska från Odd Bins Wine Merchants åkte vi hem till mina vänners studentboende för att fullständigt översvämma deras kök med läckerheter! 


Sen följde åtta timmar av matlagning, skratt, ett antal goda glas vin, lite frustration, massvis med smakprovning, och allt detta med ett ständigt moln av matos liggande över oss, då man får böter om man öppnar fönstret mer än 10 cm (England-jaja!). 

Jenny förbereder vår Roasted butternut pumpkin soup.

Evelina friterar Skogssvamp- och getostbiffar.

Unga fröken Linda inspekterar rödvins- och rödlöksreduktionen som aldrig ville bli klar.



Förrätten, Rödbetstorn med getostcreme och pesto på krasse, sötmandel och Cheddar från Somerset blev såhär färglad och vårig.

Desserten, en len Vitchokladmousse på ekologisk Green & Black Chocolate med Madagaskarvanilj ovanpå en sötsyrlig rabarberkompott, även den kokt med ljuvlig vanilj. På toppen smulor från Jennys nybakta kakor. En perfekt avslutning!


Tack härliga ni för en ljuvlig dag tillsammans! 



2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmm ... hungrig.

Erica sa...

Eeeh...jag måste bara säga:
KÄRA NÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅN vad gott det ser ut!! igen
haha, jag som är mätt och nöjd egentligen vill äta allt jag ser!