torsdag 3 november 2011

Lime Shortbreads

Melt in the mouth-kakor med frisk smak av syrlig lime

Vad vore väl hösten utan testunderna? Hösten är ju den årstiden som vi svenskar tar fram raggsockorna ur sina gömmor, kryper upp i en skön fåtölj eller sitter runt köksbordet och dricker mängder och åter mängder med te i skenet av levande ljus, eller en sprakande brasa. 
Den här kakan, som i originalutförande är en skotsk klassiker, är ett perfekt litet lagom tillbehör till den där varma, goda koppen. Helst ska det vara Earl Grey, en riktigt stark kopp Earl Grey! Då smälter det verkligen i munnen!


Lime Shortbreads
ca 40 kakor

260 g rumsvarmt smör
75 g florsocker + lite att pudra på efter gräddningen
250 g vetemjöl + lite till utbakningen
75 g rismjöl (finns oftast i hyllan med fröer och torkade baljväxter)
1 lime
en nypa flingsalt

Vispa det rumsvarma smöret och florsockret ljust och fluffigt. Riv skalet från limen fint och tillsätt även det. Blanda ner båda mjölsorterna och saltet och knåda till en deg. Den är ganska kladdig vid det här laget.
Sätt ugnen på 175°C. 
Mjöla ett bakbord ordentligt och lägg degen på bakbordet. Mjöla även ovanpå degen och på kaveln så minimerar du risken för att fastna. Kavla degen ganska tunt, ca 1/2 cm. Ta ut rundlar med en kakform eller ett litet glas och lägg kakorna på en bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda kakorna i 175°C i ca 15 minuter, eller tills kakorna fått en aning färg.
Ta ut och låt svalna något innan du pudrar på florsocker.


Ha er en riktigt fin dag mina vänner!
/Sara

Inga kommentarer: