onsdag 7 september 2011

Hösthärligheter

Nyskördat och färskpressat.


Efter gårdagskvällens löprunda i mörker, ösregn och snålblåst, som överraskningsvis var otroligt härlig, behövde vi något att värma oss med! Grannen har ett stort, härligt äppelträd som lämpligt nog hänger in över vår trädgård. I år bär det massvis med frukt och vi har gräsmattan full med finfin fallfrukt. Dom plockade vi in och gjorde färskpressad äppeljuice av. Med lite kryddor och värme så blev det en otroligt god dryck! Hade det varit helg idag hade vi kanske tillsatt några centiliter rom, så hade det säkerligen blivit en mycket god äppelpunsch. 

Vi har en råsaftcentrifug som gör att vi snabbt och lätt får ut all juice ur äpplena, bara genom att trycka på en knapp! (Det blir mycket disk bara.) Skulle du inte ha en sådan kan du riva äpplena fint på ett rivjärn och sen pressa ur saften. Eller köpa en flaska färskpressad juice i närmsta butik. Äppelrivet som blir över kan man stoppa i en bröddeg för ett saftigt och äppelsött bröd.
Toppklassens höstmys utlovas med den här värmande drycken!



Hot spiced applejuice
(Varm, kryddig äppeljuice)
4 små glas/2 stora glas

ca 15 stora, mogna äpplen/8 dl färskpressad äppeljuice
1 kanelstång
3 hela kryddnejlikor
10 kardemummakärnor
1/4 dl rörsocker

Pressa äpplena i en råsaftcentrifug eller riv på ett rivjärn och pressa ut saften. Sila bort eventuellt skum och häll juicen i en kastrull. Alternativt häller du bara i 8 dl färskpressad äppeljuice. Lägg i kryddorna, vänta med sockret till i slutet.
Låt juicen sjuda på svag värme under omrörning i 15-20 minuter och ta under tiden bort eventuellt skum med en hålsil. Smaka av juicen och söta eventuellt beroende på hur söta dina äpplen är. Våra äpplen är rätt syrliga, så vi hade i 1/4 dl rörsocker, men den ska absolut inte vara för söt!
Tag juicen av spisen och låt svalna något. Skumma av igen. Häll upp på värmetåliga glas.


Ta på dig raggsockarna, tänd stearinljus, sätt på din favoritmusik, ropa på en vän eller tre och njut äppeljuicen varm!

Allt gott!
/Sara

2 kommentarer:

Christel sa...

Åh, den där juicen... Har skrivit ner receptet och vill allra helst bara stänga av och ner allt på jobbet och springa hem och sätta igång nu. Lät ju hur fint som helst!

Hildas hem - Sofia sa...

Mmm, vad gott. En sån där råsaftcentrifug vore ju en bra att ha :)

Jag önskar dig en härlig höstdag!