måndag 5 september 2011

Hot hot baby.



Godförmiddag i regnet! Hjälp vad det vräker ner idag! Många chanser till innemys och fix, så det är alltså helt i sin ordning. Dessutom har jag en ny fin, lång, vit regnkappa som varit på sin jungfrufärd under morgonen. Mycket bra!

I vårt köksfönster står två majestätiska lerkrukor med minst lika maffiga chili- och piripiriplantor som var en examensgåva från min svåger och svägerska. De har gett otroligt mycket frukt under sommaren som gett god smak till både det ena och andra.
 Både chilin och piripirin har nu fått genomgå en rejäl skördning, och med ytterligare chilibidrag från min svåger ska det nu bli en stor sats harissa! Harissa går i och för sig att köpa snorbilligt på burk i närmaste speceriaffär, men det är så mycket roligare OCH godare att göra egen. Den här harissan är väl beprövad i det Qvintska köket och ger en f-a-n-t-a-s-t-i-s-k smak och mycket trevlig hetta till köttfärssås, pajer, allehanda grytor, till grillat kött, och är man en riktig våghals kanske man rostar en god skiva surdegsbröd och brer på en aning! Nyfiken? Här kommer receptet:



Harissa
En liten burk

5-10 röda chilifrukter
5 piripirifrukter (kan uteslutas om man vill ha lite mindre hetta)
5 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk färsk koriander
1 tsk salt
1/2 dl olivolja

Mixa alltsammans till en jämn röra och häll upp på en ren burk. Klart!
(Vill man att harissan ska hålla aningen längre kan man ha i lite atamon eller liknande konserveringsmedel i röran.)

1 kommentar:

Hildas hem - Sofia sa...

Vilken himla bra idé!
Hur länge håller det i kylskåp om man inte använder konserveringsmedel?

Ha en fin dag!
//Sofia