söndag 11 september 2011

Fransk-italiensk-grekisk-svensk paj.


En liten kylskåpstömningsräd resulterade i ovan förevigade maträtt. En paj med mycket inspiration från medelhavet och så lite fransk ost på det, tillsammans med den svenska kallrökta laxen, så blev det en riktig höjdare faktiskt!


Saras kylskåpstömningspaj
4-6 portioner (helt beroende på hungersgrad)

Pajdeg:
3 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk vatten

Mixa alla ingredienser och tryck ut i en pajform, ca 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 225° i 10 minuter. Låt svalna något.


Fyllning:
200 g färsk spenat
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk harissa (som du hittar recept på här)
olivolja
salt och peppar


8-10 soltorkade tomater i olja
en handfull kalamataoliver


Hacka spenat, lök och vitlök och fräs i olivolja i en panna. Smaksätt med harissa, salt och peppar och lägg blandningen i pajskalet. Hacka de soltorkade tomaterna och lägg över spenaten tillsammans med oliverna.


Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar
1 msk olja från de soltorkade tomaterna

Vispa ihop ägg och mjölk, smaksätt med salt, peppar och olja från de soltorkade tomaterna, om smaksatt.
Häll äggstanningen över pajen och avsluta med att skiva 80 g chevreost tunt och fördela över pajen.
Grädda i 225° i 20 minuter. Låt svalna och servera pajen ljummen med en tomatsallad och kallrök lax. 




Bon apetit!

Inga kommentarer: