tisdag 26 juli 2011

Nygräddade scones

Vad slår väl te och nygräddade scones en molnig eftermiddag?

Våra svenska scones i all ära, men jag gillar de brittiska små bakverken som inte är mer än två munsbitar ifrån att bli uppätna. Här kommer ett recept på just sådana, de går nästan lika snabbt att göra som de klassiska. Idag serverades de till ett gäng goa vänner med en creme fraiche-grädde, lemon curd och svart vinbärssylt, och de gick åt i ett nafs allihop!


Engelska scones
ca 24 st

8 dl siktat vetemjöl
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
100 g smör
3,5 dl gräddmjölk (jag bytte ut hälften av mängden mot kesella rabarber idag - gick lika bra!)
någon matsked grädde eller mjölk till pensling

Sätt ugnen på 250°C.
Blanda de torra ingredienserna och finfördela smöret med fingrarna i mjölblandningen. Rör i gräddmjölk (eller annan vätska) och arbeta ihop till en jämn deg. Den ska inte vara för kladdig, då går den inte att kavla ut.
Mjöla en bänk, strö lite mjöl på degklumpen och kavla ut degen till cirka 2 cm tjock.
Ta ut rundlar med ett litet glas, knåda ihop det som blir över, kavla ut på nytt och ta ut nya rundlar. Fortsätt så tills degen är slut.
Pensla med mjölk eller grädde (självklart är grädde smarrigast!).
Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter och servera nygräddade.





1 kommentar:

Erica sa...

Åå sådana där ska jag göra med mina blomformar! Ser gör-smarrigt ut :D
MEN vad är gräddmjölk?