tisdag 30 augusti 2011

En riktig klassiker..

De är lätt vackrast innan de skjutsas in i ugnen, men så mycket godare efteråt!

... är denna rätt med chevregratinerade rödbetor. Riktigt smarrig dessutom som tillbehör till fisk, kött, kyckling. Eller som en förrätt bara som den är, rätt upp och ner!



Chevregratinerade rödbetor med pepparrotscrème

Färska rödbetor
Chevreost
Pinjenötter
Färsk timjan
Olivolja
Flytande honung (valfritt)
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn


Riven pepparrot på tub
Creme fraiche
S&P

Börja med att koka de oskalade rödbetorna i lättsaltat vatten. Här är det bäst att kolla i en rekorderlig kokbok, men beroende på betornas storlek kan detta ta allt mellan 15 och 40 minuter. Gå på känn och ha potatisstickan till hands. 


Under tiden kan du blanda ihop pepparrotscrèmen. Typ 2 dl creme fraiche och 2 tsk pepparrot. Eller börja med mindre mängd och prova dig fram hur starkt du vill ha det. Smaka av med salt och peppar.


När rödbetorna är mjuka häller du av de kokande vattnet och spolar dem i iskallt vatten. Låt dem svalna något och skala dem sen med fingrarna eller genom att skrapa bort skalet med en liten kniv. 


Sätt ugnen på 225°. Rippla lite olivolja i en ugnsfast form. Dela betorna på mitten och lägg dem i formen. Fördela chevren på rödbetorna, strö över pinjenötter och repad timjan. Vill man, så kan man rippla över lite flytande honung. (Honung och chevre är toppen ihop, men rödbetorna är ganska söta redan.) Avsluta med flingsalt och några varv på svartpepparkvarnen. Gratinera rödbetorna under grillen i ugnen tills osten bubblar och fått färg. I min ugn tog det lite drygt 5 minuter. Det är bäst att passa de här darlingarna så de inte bränns. 


Servera rödbetorna varma eller ljumma med crèmen. Lätt som en plätt!

Inga kommentarer: