torsdag 25 augusti 2011

Brunchmaterial

Min sötsyrliga lemoncurd och mors svarta vinbärssylt med Creme de Cassis


Efter en trevlig och mycket sen kväll (läs: natt) hos våra grannar igår fick det bli sovmorgon idag och sen en lång brunch på det. På bordet stod nybryggt kaffe, hemmabakade bakeoff-frallor, avocado, fantastiska solmogna tomater i alla regnbågens färger, hallonsmoothie, ägg och.. just det lemon curd! Kan man må annat än gott!?

Jag gjorde en dubbel sats av den här sötsyrliga, lena ljuvligheten till en marängtårta på vår bröllopsdag förra veckan och som tur var blev det en burk över till att ha på macka eller de smarriga sconesen du hittar här. Eller så kan man passa på göra en tårta till för att fira att vi varit gifta i fyra år och en vecka, det är ju inget som hindrar!

De flesta andra lemon curd-recept jag sett utesluter citronskalet, men jag tycker att det är väldigt synd att behöva slänga det, och gå miste om den fantastiska smaken det ger, så jag har i alltihop från citronen: saft, skal och fruktkött! Receptet? Det kommer här:


Sötsyrlig lemon curd
1 burk/ca 3 dl

2 citroner
3 stora ägg
2 dl socker
50 g smör (gärna extrasaltat)


Tvätta citronerna noga och torka dem. Riv skalet fint, och se till att du inte får med det beska vita, innanför zesten. Massera citronerna något för att lättare få ut saften. Pressa citronerna och låt fruktköttet vara med. 
Vispa ihop socker och ägg i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt citronsaft och skal och till sist smöret som du delat i mindre bitar. 
Låt sjuda på svag värme medan du rör i kastrullen. Curden ska tjockna, och det kan ta en stund, så låt den sjuda i ca 10 minuter. Se till att det inte börjar koka!
Låt curden kallna (då tjocknar den ytterligare) och häll upp på en ren burk. 


Lemon curden håller sig i kylskåp i 1-2 veckor, men den lär vara slut innan dess!


En sked till kanske?

1 kommentar:

Unknown sa...

Lev Vackert Butiken (www.levvackert.blogspot.com) kommer varje adventshelg i dec anordna stor julmarknad, nu söker vi hantverkare som vill sälja sina alster, boka en helg, några dagar maila vitromantik@gmail.com Det kommer bli en magisk jul hos oss! Missa ej! Det finns en stor camping och ett stort vandrar hem 100 meter från huset så bra övernattningsmöjligheter finns!! KRAM Petra Eriksson o Ingela Broling