Serverad rykande varm med nykokta gröna ärtor |
Nu är det så pass lång tid sen vi flyttade hem från England så jag har nu, som jag faktiskt anat skulle kunna hända när jag varit borta från det tillräckligt lång tid, blivit sugen på brittisk mat igen!
Jag vet, det låter inte klokt, men det finns faktiskt några guldkorn i deras kokkonst,
även om de allmänt kända av dem är få.
Fish Pie är en av dem, när den tillagats väl vill säga, det finns bottennapp också. (Haha.)
Den här varianten, som blir en stadig vardagsmiddag för hela familjen och några till, är kanske inte tillagad enligt den brittiska konstens alla regler och tradition, utan är en kombination inspirerad av två olika jag tidigare kommit för, en riktigt fin, gräddig en som beställdes in en kväll på The Malmaison i Oxford, och Jamie Olivers Fish Pie. Och så lite av mitt eget handlag på det. God är den iallafall, och passar finfint till en kylig höstkväll! Dessutom innehåller den massvis med nyttigheter; fisk och knapriga grönsaker!
Fish Pie gone to Sweden
ca 6 portioner
Potatismostäcke:
1-1,5 kg potatis
0,7-1 dl mjölk
75 g smör
salt
vitpeppar
Fyllning:
400 g sejfilé (eller annan vit fisk)
200 g laxfilé
100 g skalade räkor
2 morötter
3 selleristjälkar
1 tomat
1 citron, skal från 1/1, saft från 1/2
1 röd chili (ganska mild)
2 dl grädde
1 knippe färsk persilja
flingsalt
nymalen svartpeppar
Skala potatisen, dela i mindre bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Under tiden den blir klar gör du fyllningen:
Skär fisken i mindre bitar, skala räkorna om det behövs, riv skalade morötter och selleri grovt på ett rivjärn, tärna tomaten i små tärningar, riv citronskal från en hel citron fint, finhacka chilin och persiljan.
Smörj en stor ugnsform med hög kant och lägg i alla ingredienser i den. Pressa över citronsaften från en halv citron och smaksätt med ganska mycket salt och peppar.
Häll grädden över och blanda allt ordentligt.
Sätt ugnen på 200° och gör klart potatismoset, potatisen borde vara klar vid det här laget:
Häll av vattnet från potatisen och mosa potatisen tillsammans med mjölk och smör. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Bred potatismoset över blandningen så att det täcker och tillaga i ugnens nedre del i ca 40 minuter. Potatismosen ska få fin, gyllene färg och fyllningen ska vara genomlagad.
Servera med nykokta ärtor och ha salt- och pepparkvarnarna till hands om någon i familjen skulle vilja ha lite mer av den varan.
2 kommentarer:
Låter smaskens. Det ska jag i princip försöka bjuda nå'n på vilken dag som helst nu.
Fast hur ska det gå till när jag inte kan kopiera receptet?!
Skicka en kommentar