fredag 7 oktober 2011

Utflyktstips


Här kommer ett utflyktstips för helgen till ett av mina absoluta favorit-smultronställen 
På bilderna ser det ut som att det är rena högsommaren, men de är faktiskt från i lördags, då vi mellan alla cafébesöken även hann med ett besök hit. 

Stora Holm Säteri ligger bara en knapp mil från Göteborg och ägs och drivs av familjen Nyblom, som har bott på gården i fem generationer. Lyckligtvis har de nu också valt att öppna upp gården för allmänheten som på plats får njuta av både ett och annat! 


Till att börja med kan man kika in på Butik Stora Holm, där det finns vackra inredningsprylar, husgeråd, trädgårdsredskap, krukor och nu även en liten klädkollektion. Självklart finns även den nyaste kollektionen av Nyblom Kolléns textilier, och självaste designern, Anna Nyblom Kollén bor och verkar på Stora Holm.

Bild lånad av Nyblom Kollén

Vill man sen kika på lite billigare textilier finns även en outletbutik med tidigare och nuvarande kollektioner. Där har jag fyndat massvis med dukar, löpare, servetter, tyg på metervara och kuddfodral som pryder vårt hem!


För den riktigt hungrige finns Kommendantens Källare, mysigt inhyst i just en källare i det gamla gårdsmejeriet. Det är en liten restaurang med öppet kök och bastu, där man efter säsong och tema till exempel kan njuta av både soppbuffé med ostar och nybakat bröd, grillat och julbord. Man kan även boka Kommendantens Källare för vinprovningar, matlagningskurser, bastukvällar och konferens.

För den som bara är lite (eller kanske ganska mycket) sugen på en kopp kaffe och en bulle eller en fralla, finns det möjlighet att ta en fika i trädgårdshuset. Där lägger man pengarna i en burk och serverar sig själv, ett mycket trevligt koncept! Där kan man även, om man har riktig tur, träffa på de mycket trevliga ägarna av säteriet, Jan och Eva Nyblom, som myser runt, pratar med gäster, fyller på med kaffe och fixar för stundande bröllop och liknande.


Som om allt detta inte vore nog finns det även ett bageri, ett snickeri, ett dagis, en cateringverksamhet och en delikatessbutik med italienska specialiteter! Man kan lätt spendera många timmar här!

Hade jag inte redan varit gift, så hade jag lätt övervägt möjligheten för att ha bröllopsfesten just här - välkomstdrinken skulle intagas i trädgårdshuset, festen skulle ta plats i det vackra, vitkalkade stallet och platsen för fotografering är given! Hela gården är otroligt smakfull med massvis med otroligt vackra träbyggnader och de lantliga omgivningarna alldeles bedårande! Både hästar, hönor och katter finns på gården och närmsta granne är en stor sjö.


Stora Holm har öppet torsdagar, fredagar och lördagar och kan även bokas för specialarrangemang. Kika  in på deras hemsida, som du hittar HÄR (där finns även aktuella öppettideroch så tycker jag att du bokar in ett riktigt besök också. Kanske till julmarknaden, lite senare i år?

Bild lånad från Stora Holm Säteri

Kanske ses vi där?
Ha en finfin fredag hörreni!
/Sara

1 kommentar:

Hildas hem - Sofia sa...

Jag har hört så mycket gott om det där stället men själv har jag aldrig lyckats komma dit. Det får nog bli snart, tror jag :)

Ha en riktigt härlig helg!