måndag 24 oktober 2011

Sommarsmak tillåtet!


I den här ursnabba, superläckra tårtan finns inget annat än friska, söta minnen om att sommaren bara är några veckor bort (fast på fel håll). Basen är maräng, fyllningen en sötsyrlig lemoncurd (något av det bästa jag vet), naturell och vispad grädde på det, och så dekorerar man med ett gott, gärna syrligt bär. 
Easy as pie!




Saras citron och marängtårta
ca 6 portioner



Lemoncurd:
2 citroner
3 ägg
2 dl socker
50 g smör

Tvätta citronerna noga och torka dem. Riv skalet fint, och se till att du inte får med det beska vita, innanför zesten. Massera citronerna något för att lättare få ut saften. Pressa citronerna och låt fruktköttet vara med. 
Vispa ihop socker och ägg i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt citronsaft och skal och till sist smöret som du delat i mindre bitar. 
Låt sjuda på svag värme medan du rör i kastrullen. Curden ska tjockna, och det kan ta en stund, så låt den sjuda i ca 10 minuter. Se till att det inte börjar koka!
Låt curden kallna (då tjocknar den ytterligare).



2 marängbottnar (egna eller köpta)
3 dl vispgrädde
ca 200 g hallon (helst färska men det går också bra att lägga hallonen en och en på en tallrik och tina långsamt. Jordgubbar går också bra.)


Lägg en marängbotten på ett tårtfat, bred lemon curden på. Det kan bli en del över, men då stoppar du bara det i en burk i kylen (den håller sig i ca 1-2 veckor) och njuter på macka.
Lägg försiktigt nästa marängbotten ovanpå curden. 
Vispa grädden och bred den på toppen. Lägg hallonen i ett fint mönster ovanpå grädden. Klart!


Tårtan blir inte sämre av att stå en stund innan servering. Då gottar smakerna bara ihop sig och det är inget annat än positivt! 



1 kommentar:

Hildas hem - Sofia sa...

Åh fy farao, vad gott. Jag sitter här och har ett väldigt, väldigt kvällssötsug som jag försöker stå emot. Ingen bra idé att kolla in sådana här smarriga recept då ... :)

Ha en fin kväll!
Kram Sofia