måndag 24 oktober 2011

Amazing Sweet Potato Brownie

Syndigt god, men det är fullt tillåtet att ta en bit till!

Lystring! Aldrig förr har väl en så mångsidig, figur- och allergivänlig men ändå smarrig kaka som denna skådats!

Den här Sweet Potato Brownien är glutenfri, laktos- och mjölkfri och dessutom är den så pass kalorisnål - ja om man jämför med dess traditionella like - så att det är helt och fullt tillåtet att ta en liten bit till! Alltså en perfekt kaka att bjuda på när det finns allergiker i sällskapet!
Den finns inget smör så långt ögat når, inget vetemjöl och inget vitt strösocker. Den är otroligt chokladig (om det ens är ett ord), nästan lite kolaaktig och ljuvligt, ljuvligt god!
Den mjuka, ugnsbakade sötpotatisen blir nästan som en fudge och tar den här kakan till himmelska höjder!

Originalreceptet kommer från BBC:s Healthy Living-serie Cook Yourself Thin och i vanlig ordning har jag ändrat lite och i just detta fallet gjort receptet något mer svensk speceriaffär-vänligt. 
La recette? Voila:


Sweet Potato Brownie
ca 16 bitar


400 g sötpotatis
3 ägg
140 g ljust muskovadosocker
60 g mörkt muskovadosocker
en nypa salt
150 g mörk choklad, ca 70% (finns även mjölkfri)
100 g malen sötmandel
2 msk kikärtsmjöl eller rismjöl
70 g kakaopulver med hög kakaohalt
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g valnötter/pecannötter eller uteslut för nötallergiker


Börja med att baka sötpotatisen i sitt skal i ugn på ca 200° tills den är helt mjuk. Beroende på din ugn kan detta ta upp till en timme. Sänk gärna värmen till 150° och sen 100° efter hand så det inte bränns. Sötpotatisen skrumpnar när den mjuknar och du kan trycka lite lätt på den med en sked för att se när den börjar bli klar. Låt den sen svalna. Detta kan med fördel göras dagen innan.


Värm ugnen till 160°.
Vispa ägg, salt, ljust och mörkt muskovadosocker tills det är fluffigt, i ca 5 minuter.
Smält den mörka chokladen över vattenbad och låt svalna något.
Skeda den mjuka sötpotatisen ur sitt skal och mosa med en gaffel innan du vänder ner moset i smeten.
Vänd sen ner den smälta chokladen, malen sötmandel, kikärt- eller rismjöl, kakaopulver, bakpulver och vaniljpulver. 
Hacka 2/3 av nötterna och vänd till sist ner dem också. 
Lägg ett bakplåtspapper i en brownieform och bred ut smeten i ett jämnt lager. Toppa med resten av nötterna. 
Baka i ugnen i 35 minuter, eller tills ytan är fast. Ät kakan kall.


Ha er nu en fantastisk höstdag!
/Sara

4 kommentarer:

PerMagnus sa...

Ugh! Den ska testas - så snart Ooeygoeykakan är uppäten!

Josefin Roos sa...

Åh! Måste testa! Tack för tips

Malin på pastill.nu sa...

åh herregud så gott det ser ut!

Anonym sa...

Hej. Delar du med dig av recepten? Vi ska ha engelska tema på jobbet och jag har hittat flera recept som jag gärna skulle vilja prova. Dels shortbreadknapparna och denna chokladkaka för alleriker. Hur kan jag gå till väga?